היכן לאחסן ומה לבדוק

שנים רבות אני שומע את השאלה הבאה בגרסאות שונות "אני בונה אתר ואני רוצה לאחסן אותו. מכיר מישהו מומלץ?" או "יש לי אתר באחסון XYZ אבל אני לא מרוצה מהשרות. מכיר חברה אחרת מומלצת?"

בעבר הייתי ממליץ על ספק זה או אחר, בארץ או בחו"ל. לפעמים הייעוץ היה טוב אבל לפעמים הספק המומלץ פישל בגדול . אי אפשר להיות "אחראי" על ספק ולתת המלצה שתחזיק לזמן ארוך, הכל תלוי איך אותו ספק יתנהג מחר, תלוי בלקוח ובהסכם שלו עם אותו ספק ויש עוד פרמטרים.

מכיוון שכיום "חץ ביז" זה כבר עסק עם מספר עובדים (פרילנסרים), אינני יכול להמליץ על ספק זה או אחר. לנו יש את החבילות שלנו (שרתי VPS, אחסון משותף ועוד) ולספקים אחרים יש את החבילות שלהם. במקרים מסויימים אנו מתחרים ובמקרים מסויימים אנו לא מוצאים הגיון בהצעת חבילות מסויימות (SEO Hosting, אחסון במחירים של דולרים בודדים לחודש) מסיבות שונות ואין לנו בעיה להודיע כי איננו מציעים את אותן חבילות ולהציע לפונה לפנות למתחרה ממול.

להלן טיפים שנתתי בעבר (וגם כיום) בכל הקשור לאחסונים שונים. שוב, לא מדובר בהמלצה על ספק מסויים אלא יותר "כללי אצבע":

  • אתר קטן או מספר אתרים קטנים: אם יש לך אתר קטן או מספר אתרים קטנים ואין חשיבות לזמן הטעינה שלהם, כמו בלוגים אישיים עם מספר מבקרים קטן, אתרים אישיים קטנים עם מספר נמוך של מבקרים ואתרים קטנים נוספים אשר אינם מקודמים (SEO) – אז אפשר לאחסן את האתר בארץ, בארה"ב או אירופה באחסון משותף.
  • בלוגים או אתרים קטנים עם מספר גולשים של מאות ביום או בלוגים מקודמים (SEO) עם קהל יעד ישראלי : בקידום אתרים יש חשיבות גדולה האם האתר נטען מהר או לא (לא רק ה-HTML של הדף הראשי אלא גם תמונות וכו') , ואתר קטן/בלוג עם כמות קוראים רבים צריך שהמידע יגיע כמה שיותר מהר לגולש – אתרים כאלו מומלץ לאחסן בארץ, ואם הפתרונות בארץ יקרים מדי לפונה, אחסון משותף באירופה יכול לתת תוצאות לא רעות (אם כי המהירות מאירופה וחו"ל אל ישראל יכולה להשתנות עקב האטת תקשורת מכוונת מצד ספקי התקשורת הישראליים).
  • אתרים בינוניים המיועדים לקהל הישראלי (מושכים כמות של אלפי גולשים ליום) – חד וחלק, חפשו אחסון משותף או שרת VPS (שרת וירטואלי) כאן בישראל. יכול להיות שהמחיר יהיה טיפה יותר יקר (על הבדלי המחירים אכתוב כאן בפוסט אחר), אך מצד שני הגולשים שלכם יקבלו את המידע בצורה מהירה וזורמת (תלוי כמובן בספק, רוחב הפס שלו, שרת VPS שלו וכו' – ואלו עניינים לפוסט אחר).
  • אתרים גדולים (עשרות אלפי גולשים, אלפי גולשים שמעלים תוכן ביום) המיועדים לקהל ישראלי – מומלץ לרכוש שרתים יעודיים מיבואני שרתים (DELL, HP, IBM וכו') ולארח אותם בחווה שהספק מארח. המחיר יצא זול בהרבה מאשר לקחת שרת וירטואלי מפלצתי שלא בטוח שיעמוד בעומסים ויהיה יקר בצורה משמעותית מאירוח שרת פיזי בחווה.
  • אתרים/שרותים בינוניים וגדלים המיועדים לקהל עולמי: כאן לצערי פתרון בישראל לא יסייע לך ("תודות" לספקי התקשורת הישראליים) אולם פתרון מקובל אחר שרבים משתמשים בו (השכרת שרתים/VPS בארה"ב) גם אינו הפתרון הכי יעיל. אם אתה מייעד את הפתרון שלך ככלל עולמי, עדיף לקחת פתרון באירופה (ישירות או דרך ספק ישראלי שיש לו שרתים באירופה). מדוע? כי רוחב הפס בין אירופה לשאר המקומות בעולם גדול משמעותית ממה שיש בין ארה"ב לשאר העולם.
  • פתרונות מורכבים (מספר שרתים וירטואליים ו/או יעודיים עם Load Balancer וכו') – רבים מעדיפים לקחת פתרונות כאלו מ-Amazon (כשמדובר בשרתים וירטואליים, אמזון אינה משכירה שרתים יעודיים ואינה נותנת שרותי Colo), אולם מומלץ לחשוב גם על פתרונות מספקים אחרים ולשקול אותם בגלל סיבה פשוטה: הפתרון של Amazon (ו-Amazon היא רק דוגמא אחת) הוא פתרון "נעול", כלומר אם מחר בבוקר לא תהיה מרוצה מהשרות שלהם/שרתים שלהם, אינך יכול לקום ולעבור ספק תוך יום יומיים, תצטרך לשנות מהקצה אל הקצה את כל התשתית שלך, דבר שיעלה לך לא מעט, ולכן לפעמים דווקא כדאי לקחת פתרונות סטנדרטיים (לדוגמא: מספר שרתים וירטואליים ו-Load Balancer בחומרה או תוכנה) כשהאיש הטכני שלך מגדיר אותם, ואם תרצה לעבור, כל מה שיהיה צריך לעשות זה לשכור חבילות זהות, וכל מה שנותר לאיש הטכני שלך יהיה להעתיק את התוכן מהשרתים הישנים לחדשים, לשנות כתובות, ולהגדיר את ה-LB מחדש, וזה לוקח רק חלקיק מהזמן שלוקח לעבור מ-Amazon.
  • לא להיות "יד רביעית": ישנם ספקים גדולים בעולם (המקרה הכי ידוע: חברת OVH) שמעדיפים לא לעבוד עם מדינות שונות (ובכללן ישראל) מסיבותיהן הפרטיות. מה קורה אז? מישהו באותה מדינה שוכר שרת/ים, משכיר אותם למישהו אחר (נניח בישראל) ואותו ישראלי משכיר לך את השרת, כלומר אתה בעצם "יד רביעית" (הספק עצמו, האזרח הזר, המשכיר הישראלי, ואתה) וכולם מרוויחים עליך לא רע. במקרה ויש לך תקלה או בקשת שדרוג והמשכיר הישראלי לא יודע או לא יכול  לפתור אותה, התקלה צריכה "להשתרשר למעלה" בכל המסלול, לכן מומלץ מאוד לשכור דרך נציג ישראלי שיש לו שרתים משלו (או שהוא שוכר שרתים) אצל הספק עצמו ולא דרך צד שלישי. זכור כי במידה והספק מצא לדוגמא שאתה ישראלי והוא אינו מעוניין לעשות עסקים עם ישראליים, הוא יכול פשוט לקום ולנתק את השרת, ולך תריב עם המוכר הישראלי או הבחור במדינה זרה שמכר לישראלי.
  • לא לשכור שרת VPS על סמך אתר בלבד: באתרים של ספקים הכל כתוב בצורה יפה ומושכת. המפרט הטכני מדבר על מעבדים חזקים, רוחב פס נדיב וכו'. אם אתה מעוניין בחבילה, בקש אותה ליום יומיים נסיון ותנסה "להתיש" את השרת VPS (לדוגמא) בסימולציות של מבקרים רבים, (בכמות שאתה מתכנן) ותוודא כי השרת עומד ביעדים שהגדרת. רק לאחר מכן כדאי שתסגור את העיסקה ותוודא שהשרת שקיבלת לניסוי – הוא זה שתקבל ולא אחר (טריק שיווקי ידוע).
  • חשוב לוודא שהספק נותן לך דברים מסויימים שאותם תצטרך בהמשך הדרך:
    • רוחב פס המוקצה לשרת שלך בכל הזמן (לא "מתפרץ"). מומלץ שתבדוק מדי פעם אם יש ברשותך את הרוחב הפס הנ"ל.
    • גישה לקונסולה ו/או KVM באופן מיידי (במקרה ואינך מצליח לגשת לשרת מרחוק אם בטעות נעלת את עצמך מרחוק). ספקים מסויימים לא נותנים זאת ובמקום זה מבקשים ממך סיסמת root על מנת לבצע מה שאתה רוצה – אל תיתן סיסמת root. אינך יודע מי הולך לטפל בשרת, מה הידע שלו ומה באמת הוא עושה.
    • הצמד שרות ניטור משלך לשרת הוירטואלי/יעודי שלך, לא תמיד תקבל התראה אם השרת שלך נפל.
    • ודא כי אם מדובר בשרת VPS, שהוירטואליזציה היא מלאה ואתה יכול לשדרג כל חלק במערכת עצמה ולא רק חלקים מסויימים, וכדאי שתבדוק באיזו וירטואליזציה מדובר.
    • החלף סיסמת root לאחר שקיבלת את המכונה וודא כי איש אינו נמצא במכונה זולתך.
    • ודא כי ישנה אפשרות התקנת כל העדכונים במערכת וודא כי האיש הטכני שלך מריץ עדכונים לפחות אחת לשבוע.

התחשבות בנקודות הנ"ל יכולה לסייע לך לא ליפול על ספקים שהשרות והחבילות המוצעות על ידיהן – מפוקפקות.

בהצלחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.