לקוחות רבים שוכרים שרתים וירטואליים (VPS) ומאחסנים עליהם את האתרים שלהם. יש כאלו המאחסנים מספר קטן של אתרים ויש כאלו המאחסנים מאות אתרים.
מטבע הדברים, לכל אתר מגיעים עם שם הדומיין. היכן מוגדר שם הדומיין כדי שיוכר בעולם? ב-DNS כמובן, ומטבע הדברים, אלו שמשכירים שרתים וירטואליים ברוב המקרים מגדירים את השרת גם להיות שרת ה-DNS, ומכיון שבשביל DNS יש צורך ב-2 שרתים, כמעט כולם מגדירים את שרת ה-DNS שישמש כ"אדון" (Master) ו-Slave ("עבד").
כאן מתחילה הבעיה (והיא לא קשורה לספק כלשהו אלא בכלל).
כל שרת VPS מצריך לפעמים הפעלה מחדש, אם בגלל בעיות כלשהן (שרבים לצערי מנסים להפנים את ה"לקח" של מכונות PC ביתיות וחושבים ש-Reboot לשרת הוא פתרון לכל בעיה) או אם בגלל צורך עקב עדכונים אחרונים שמחייבים זאת (במיוחד בשרתי Windows).
הבעיה המרכזית: לאחר שעשית Reboot לשרת, יכול לקחת בין כמה דקות לכמה שעות (תלוי בכמות הדומיינים שהגדרת בשרת) עד שניתן יהיה בכלל לגשת אליהם, אפילו עם Ping. הסיבה לכך? מכיוון שהשרת שלך גם משמש שרת DNS, אתה "נעלמת" מהעולם, ולשרתי DNS אחרים (כמו של ספקי האינטרנט, לדוגמא) יקח זמן "למצוא" אותך, ובאותו זמן אף לקוח פוטנציאלי לא יכול לגלוש אל האתרים שלך.
כלומר הפתרון של לאחסן את רישומי ושרות ה-DNS בתוך שרת ה-VPS שלך אינו רעיון טוב.
מה עושים? אני מציע 3 פתרונות, שוב, ללא קשר לספק, את הפתרונות האלו כמעט כל ספק יכול למכור לך.
- אם יש לך מספר קטן של דומיינים (נניח כמה עשרות דומיינים) מספיקה חבילת אחסון משותף (נקראת גם "אחסון אתרים" או "אכסון אתרים") בתצורת "ריסלר" (ישנם ספקים שקוראים לזה שמות אחרים, אתה צריך לבקש חבילה שאתה יכול לרשום בה דומיינים דרך הפאנל). חשוב לוודא שלאותו ספק שרתי ה-DNS שלו מופרדים (מומלץ שיהיו מופרדים ברמה הפיזית כך שכל שרת DNS ישב בשרת פיזי אחר). עם חבילה זו תוכל לרשום את הדומיינים שלך אצל אותו ספק ולהפנות את ה- A record לכתובת ה-IP של שרת ה-VPS שלך (אפשר גם רישומים אחרים כמו MX, CNAME ועוד, ועל כך מומלץ להתייעץ עם הספק או עם מישהו מקצועי שמבין ב-DNS ובהתאם לצרכים). ודא עם הספק שהרישומים שיצרת מסונכרנים אוטומטית עם שרת ה-DNS השני שלו. במקביל, כשרשמת בחבילה את הדומיינים, הספק יתן לך 2 רישומים (או יותר) של Name Servers שאלו בד"כ שמות שרתי ה-DNS שלו. את הרישומים האלו אתה צריך להכניס אצל רשם הדומיינים, היכן שרכשת את הדומיינים.
- אם יש לך כמות גדולה של דומיינים (מאות ומעלה), מומלץ לשכור מספק אחר שרת VPS מאוד קטן (256 מגהבייט זכרון, דיסק קשיח וירטואלי קטן, עוצמת השרת אינה חשובה), ולהרים עליו שרת DNS. אם הינך משתמש בשרת ה-VPS העיקרי שלך עם cPanel, אז הנה חדשות טובות: אתה יכול להוריד ולהתקין ללא תשלום בשרת ה-VPS הקטן את cPanel DNS Only ולעקוב אחר ההוראות שם. תוכל להגדיר דומיינים בשרת ה-VPS העיקרי שלך והוא יסנכרן את הרישומים אוטומטית עם שרת ה-VPS הקטן שלך. (אגב, הסיבה לספק אחר נעוצה בעניין שאם יש תקלה כלשהי אצל הספק העיקרי שלך, שרותי DNS עדיין יוכלו לזהות את הדומיינים שלך בעולם).
- אפשרות שלישית (והכי זולה, אם כי לא תמיד אפשרית): להשאיר את ניהול ה-DNS אצל רשם הדומיינים שלך. רובם מציעים פאנל כלשהו לשינוי ה-A record וכו' בקלות, וכך גם אם השרת הוירטואלי שלך נופל, שרתי ה-DNS בעולם עדיין ידעו לגבי הדומיינים שלך. החסרון בשיטה זו: אצל רוב הרשמי דומיינים הישראליים, העדכון עצמו מתרחש רק לאחר 24 שעות ועד אז לוקח עוד 24 שעות עד שזה מתעדכן בארץ (בהשוואה לחו"ל שזה עניין של שניות). לצערי, בנושאי DNS, "תודות" לספקי האינטרנט הגדולים ולאיגוד האינטרנט (ולכל תהליך רישומי דומיינים מקומיים), אנחנו עדיין "תקועים" בשנות ה-90.
ניהול DNS בצורה נבונה יכול לחסוך לך כבעל שרת VPS (או שרת יעודי) הרבה טלפונים מלקוחות זועמים מדוע האתר שלהם אינו זמין, אם קרתה תקלה והשרת שלך היה למטה לזמן קצר ועלה כרגע והעלויות הקטנות הכרוכות בניהול נכון, שוות לדעתי כל שקל.
אני משתמש ברשם הדומיין בתור הDNS שלי וזה אחלה,
וישנן חברות שמספקות שרותי DNS כמו
http://zoneedit.com/
http://dyn.com/dns/
http://www.no-ip.com/
כל השרותים שאתה ציינת עולים כסף במסלולים שונים (Zoneedit נותנים Zone אחד חינמי והשאר בתשלום פר Zone לדוגמא), אבל זו גם בהחלט אפשרות. תודה שציינת זאת.
מה דעתך על http://freedns.afraid.org/?
נראה שזה מספיק טוב ועושה את העבודה ועוד יתרון שלו זה שאפשר לעשות שינויים ותוך שנייה זה מתעדכן (נראה לי שזה פשוט מגדיר שכל בקשה לאתר עוברת דרך השרתים שלהם אז לא בטוח שזה פתרון שמתאים לכולם מבחינת מהירות, האם אני צודק?)
אם אני לא טועה, עוד חסרון שיש לו זה שיש הגבלה של עד 20 רשומות לדומיין, לי זה מספיק.
הייתי אצלהם ואחסנתי כמה דומיינים (גם שילמתי על זה שם). לא אהבתי שבענייני תמיכה הייתי צריך לחכות שבוע עד שהבחור יחזור אליי במייל.