לפני מספר ימים ראיתי שאלה בפורום IT של תפוז לגבי מחירי NAS ואיזה פתרון NAS יתאים לבית.
בבלוג האישי שלי בקטגוריית My-Lab אני כותב פוסטים על בניית NAS לצרכים רציניים, כאשר יש לך בבית 2-3 שרתים פיזיים (שהם PC עם הרבה זכרון וכמות גדולה של דיסקים) ואתה מריץ כמה וכמה מכונות וירטואליות, מה שרוב האנשים כלל לא צריכים.
בפוסט זה אכתוב פוסט לאנשים שצריכים אחסון מקומי כלשהו, אך עם מבט לעתיד שיאפשר הרחבה.
אתחיל בפתרונות ה-NAS הקיימים היום למכירה: הפתרונות הללו יכולים להיות פתרונות טובים, אך הבעיה איתם היא שאתה "נעול" לספק מסוים עם תוכנה מסויימת שהוא מספק לך. סביר להניח שיש לו ממשק מבוסס Web ידידותי נחמד וקל לתפעול, אבל הבעיה המרכזית היא שספקי NAS במקרים רבים "נוטשים" את המוצר אחרי שנתיים פלוס, כך שעדכונים לגירסאות יותר מתקדמות לא תוכל לקבל ועדכוני אבטחה – מגיעים באיחור אם בכלל. במקרים רבים אתה לא יכול גם להחליף את התוכנה אלא אם יש לך ידע מעולה בלינוקס (או FreeBSD), אתה מכיר File Systems של מערכות יוניקס וכמובן – אתה מכיר הגדרות לעומק של שרותים שונים. בלי הידע הזה – אין לך הרבה לאן לזוז..
האמת היא שאפשר להגיע לפתרון NAS מכובד מבלי לקרוע את הארנק, ובפוסט זה אציג מערכת שהעלות שלה היא קצת יותר מ-2400 שקל (כולל מע"מ) שכוללת דיסקים (רוב מערכות ה-NAS, גם הקטנות – מגיעות ל-2000 שקלים ללא דיסקים).
נתחיל במחשב:
במקום להתחיל לרכוש חלקים ולהרכיב, נלך על מחשב מוכן. מצאתי דרך ZAP את חברת Speed4u שמוכרת מחשב עם מעבד פנטיום דו-ליבתי. עם 2 ג'יגהבייט זכרון ודיסק 500 ג'יגהבייט. אני לא ממליץ לוותר על הדיסק הקשיח, ואתייחס אליו יותר מאוחר בפוסט זה.
הדבר שמצא חן בעיניי הוא דווקא הלוח-אם של ASRock. מנסיוני הלוחות שלהם כיום הרבה יותר איכותיים מבעבר, ולוח זה יכול לקבל מעבדים עד Xeon E3 מבוסס Haswell בלי בעיה. רק לוודא שיש לך גירסת UEFI אחרונה על המחשב ואתה יכול להחליף מעבד.
ללוח זה יש כמות נכבדה מאוד של יציאות/כניסות USB, כך שאנו לא נהיה מוגבלים עם המחשב הזה לשרת קבצים בלבד. נוכל לחבר אליו מדפסת או ציודים אחרים, אם נרצה בעתיד.
סה"כ מחיר למחשב: 992 שקל כולל מע"מ.
השלב הבא הוא זכרון. אנחנו לא צריכים הרבה אבל כדאי שיהיה 8 ג'יגהבייט זכרון. מחיר של 2 מקלות DDR3-1333 שכל אחד מהם 4 ג'יגהבייט יעלה לנו 199 שקל ב-KSP, כך שהמחיר ל-8 ג'יגה זכרון יהיה 398 שקל.
עכשיו מגיע החלק החשוב: דיסקים. בעקרון בבית כשהשרת קבצים משמש רק לאחסן תכנים דיגיטליים כמו סרטים, מוסיקה, אחסון ארכיב של גיבויים וכו', אין צורך בדברים כמו RAID-5. מה שכן נשתמש בו לשרידות מבחינת דיסקים הוא Mirror כך שהכל ישמר אוטומטית על 2 דיסקים, כך שאם נדפק דיסק אחד, השני ימשיך לעבוד.
שוב נסתכל ב-ZAP ונראה שם את Western Digital סידרה RED בגודל 2 טרהבייט וגם כאן חברת speed4u מוכרת אותו במחיר הכי זול של 504 שקלים. אנחנו צריכים 2 דיסקים, כך שהמחיר יוצא: 1008 שקלים.
עוד חלק קטן שהוא אופציונאלי הוא דיסק און קי קטן לשמור בו את מערכת ההפעלה (אם אנחנו נשתמש ב- FreeNAS). דיסק און קי בגודל 8 ג'יגהבייט יעלה לנו ב-KSP מחיר של 18 שקלים
סה"כ עלות סופית של הכל: 2416 שקל כולל מע"מ.
אחרי שרכשנו את הכל והרכבנו, מגיע החלק של התקנת מערכת הפעלה, וכאן יש לנו הרבה אפשרויות, נתרכז ב-2 אפשרויות:
- אם אתם מחפשים ממשק מבוסס Web קל לתפעול ונותן שיתוף מחיצות, שרות Time Machine (לבעלי ה-MAC) או מקום אחסון לגיבויים יומיים – אז אתם יכולים להשתמש בתוכנת FreeNAS שמבוססת על FreeBSD ומערכת ה-File System שלה היא ZFS ויש לה המון מדריכים ברשת כיצד להגדיר אותה. השדרוגים הם בחינם ותמיד תוכלו לשדרג לגירסה האחרונה, גם אם זה יהיה עוד 3 שנים.
יתרון גדול של ה-FreeNAS הוא שכשהמערכת עולה, המערכת עולה ל-RAM כך שלא משנה ממש איזה דיסק און קי תשתמשו בו, הכל ירוץ בסוף מה-RAM. - אם אתם מכירים לינוקס טוב, אז אתם יכולים להתקין כל הפצה (שמוגדרת ל-Server) ולהשתמש במגוון כלים כדי להגדיר שיתופי שרותים שונים עם מחשבים אחרים בביתכם. מומלץ לכם להתקין את הלינוקס על אותו דיסק של 500 ג'יגהבייט, ואני ממליץ לכתוב סקריפט פשוט לבצע גיבוי של חומרים חשובים מה-MIRROR אל הדיסק הקטן.
ישנן כמובן אפשרויות נוספות כמו NAS4FREE (שהוא מעין "פיצול" של FreeNAS בגירסה מוקדמת), OpenFiler ויש גם את Nexenta (שיותר מיועדת לאנשים שיש להם נסיון עם ZFS וסולאריס) וכמובן יש את UnRAID שמאפשר לך להרכיב דיסקים בגדלים שונים ולקבל את מקסימום מקום פנוי (בניגוד ל-RAID קלאסי).
מבחינת File System אני ממליץ להשתמש ב-ZFS (מה ש-FreeNAS משתמשת) מכיוון שהיא נותנת אפשרויות לבצע snapshot לפני שינויים, אפשר (ומומלץ מאוד) לבצע איתה Scrub כדי לבדוק אם הדיסקים נמצאים במצב כשיר (פעולת ה-Scrub היא בדיקה של כל הקבצים והתגיות הפנימיים על מנת לוודא שכל הנתונים זמינים ואם לא, המערכת תשתמש במקום פנוי ותוודא שהקובץ זמין ותקין), אך גם מערכות File Systems אחרות כמו EXT4 או XFS הן אמינות לשימוש הביתי מבלי שצריך לעבור קורס מיוחד איך לטפל ב-File System.
בעתיד, אם תרצו, תוכלו לשדרג את המערכת הזו מבלי להחליף אותה. תוכלו לדוגמא להוסיף דיסקים ולבנות סדרות MIRROR נוספות, להוסיף כונן SSD שישמש כמאיץ להגשת קבצים, ועוד. כל מה שתצרכו זה את הדיסקים ותמיד אפשר להעביר את המערכת הזו למארז יותר גדול ויותר איכותי מבלי להחליף את הכל.
בהצלחה 🙂
כתבה נהדרת וממצה.
אבל, הגודל, אוי הגודל…
הNAS נמכרים היום בפחות מ-1000 ש"ח ללא הדיסקים והם קטנים מאוד, יחסית למארז רגיל, וגם, כדי להתקין את המארז הרגיל צריך מסך ומקלדת ועכבר…
נראה שיש לך הרבה ניסיון בתחום – יש לך המלצה על NAS ביתי "מוכן" ?
לצערי לא
היי, שאלה לגבי ההתקנה. אני מחפש דרך להתקין את הfreenas ללא אינטרנט חיצוני. כאילו יש לי דרך להוריד את כל הדברים שצריך ף. אבל האיפי שהוא מקבל חייב להיות דרך אינטרנט פעיל? אין דרך סתם לחבר סויטץ בניהם?
תודה!
בשביל התקנה הוא לא צריך שום אינטרנט. מורידים את ה-ISO, שמים על דיסק און קי (עם תוכנה כמו rufus ב-windows לדוגמא), מפעילים, מתקינים.
הדבר היחיד שהוא אופציה דרך האינטרנט – זה עדכונים, אבל זה אפשר גם offline