יוצא לי כפרילאנסר להיתקל במקרים רבים בסיטואציה שבה חברה מחליטה במזל טוב לעבור ל"ענן". ברוב המקרים שקוראים לי, הם לא מחפשים את הידע שלי בלינוקס, אלא להבהיר להם כמה נקודות שגם כיום חברות רבות לא מודעות לכך ולפיכך במקרים רבים מחשבות או תכנונים על מעבר לענן כמו של אמזון/גוגל/מיקרוסופט – מתבטלות. בפוסט זה אנסה לציין כמה דברים שצריך לקחת בחשבון, בין אם עברתם לענן ואתם זקוקים לשרידות גבוהה מאוד (כי האתר שלכם מייצר רווחים) ובין אם אתם חושבים לעבור מספק שאתם משכירים שם VM/VPS לענן.
כשזה מגיע למעבר מ-VM/VPS, עוד בשלב הבדיקה אנשים רבים נכנסים ל"הלם": המחירים שאמנם נראים בהתחלה נמוכים (כי הם מחושבים לפי שעה) מהר מאוד מתבררים כגבוהים, יש צורך לשלם על תעבורה יוצאת עוד מהג'יגהבייט הראשון, ובמקרים מסויימים – דיסקים מקומיים אינם מיועדים לשמור את התוכן של המכונה שלך (הם נמחקים). לכן חשוב לזכור – אם יש לכם אתר גדול שרץ כרגע על שרת VM יחיד והוא מתארח אצל ספק VPS כלשהו בארץ או בעולם – העברת האתר שלכם לענן לא תחסוך כספים ובכל מקרה ספק ענן ציבורי רציני לא ינסה להתחרות עליכם. יש לכם בעיות ביצועים? אפשר לבדוק ואפשר לראות מה ניתן לעשות, אבל מעבר לענן לא יעשה שום "הוקוס פוקוס" לביצועים..
מכאן נעבור לחברות שרוצות להעביר את התשתית שלהן לענן: חברות הענן אינן מנסות למכור לכם VM גדולים בזול. הן תמיד תהיינה יותר יקרות מכל ספק אחר שאינו ענן. מה שכן הן מנסות – זה למכור לכם את השירותים שהן מציעות במקום שתרים אותם על השרתים שלך אצל אותו ענן. לדוגמא: צריך SQL כלשהו? (לא חשוב אם זה MySQL או מיקרוסופט SQL או DB של אורקל) כמובן! אז במקום שתרים אחד כזה, אמזון מציעה לך שרות RDS (כן, גם ל-SQL Server וגם לאורקל), וישנם המון סוגי שרותים אחרים שהיתרון שלהם הוא מחיר (יחסית) זול, ושאתה לא צריך לתחזק כלום (ובין כה הם עושים שרות תחזוקה הרבה יותר מקצועי ממה שרבים עושים). אתה תשלם רק על הדברים שתגדיר ותשתמש, אין תשלום מינימום ואין תשלום מראש.
לכן, עם שרותים אלו, כמות ה-VM שתצטרך תצטמצם משמעותית. יכול להיות כמובן שתצטרך VM חזק בשביל שרת אפליקציות שלך, אבל לא תצטרך שרת בכלל עבור DB. יש לך מספר משתמשים גדול? אתה לא צריך קופסאות Load Balancing, אתה פשוט משתמש בשרותים של אותו ספק ענן לביצוע איזון עומסים. מתעקש על חומת אש מה-Brand האהוב עליך? יש לך VM מוכן יחד איתו, בחר, תקים ותשתמש, תשלם פר שעה עליו, ומה שהכי חשוב – אין יותר צורך בתחזוקת חומרה, סוויצ'ים, וכו'. הכל כבר מטופל ולבחירתך מגוון מסלולי תמיכה, כך שגם אם יש תקלות ביום כיפור – יש מי שיענה לך.
מעבר לענן אינו עניין של מה בכך, ומעבר לחישובים עם Excel וישיבות לגבי בחירת ספקי ענן, יש צורך בהכללת מספר פרמטרים חשובים אחרים כגון:
- איזו מערכת הפעלה רצה על ה-VM אצלך שאתה רוצה להעביר? כל ספקי הענן הגדולים טוענים כי הם תומכים בכל מערכות ההפעלה. זה נכון בצורה חלקית. רשמית מה שהם מצהירים הוא נכון אולם בתכל'ס אם רוב ה-VM שלך מבוססים לינוקס, אין לך מה לעשות בענן של מיקרוסופט. לך לגוגל או אמזון. אישית, צמחו לי מספיק שערות לבנות מהתמיכת לינוקס של מיקרוסופט.
- מי נותן לך קרדיט ראשוני (וכמה)? ספקי ענן שונים נותנים קרדיט ראשוני שנע בין כמה מאות דולדרים לכמה אלפי (או עשרות אלפי) דולרים. כמה ספק הענן מוכן לתת לך כדי להתחיל לעבור?
- ניהול, תחזוקה, הגירה, הגדרות וכו' של השרותים וה-VM אצל ספקי ענן לא מבוצעים בד"כ דרך ממשק GUI אלא דרך כתיבת סקריפטים או אפליקציות תוך שימוש ב-API של ספק הענן. האם הספק תומך בשפות שאנשי ה-IT שלך מכירים או שהם רק יודעים PowerShell והספק מצריך ידע ב-Python/PERL? נכון, ספקי הענן ברוב המקרים נותנים תמיכה גם וגם, אולם ישנם לא מעט עניינים של פתרונות תקלות המצריכות שימוש בשפות ש"חביבים" אצל ספק הענן.
- מעבר לענן מצריך שינויים מאסיביים בכל תכנון התשתית כולל דברים כמו Storage, Networking ועוד. פה יש לך NetApp/EMC שעליו אתם זורקים הכל, בענן אם תנסה לבצע את אותו טריק, תקבל חשבונית חודשית מבהילה! יש צורך בהפרדה של תכנים סטטיים ודינמיים, אפליקציות ו-VM שצריכים IOPS גבוה וכאלו שיכולים להסתדר עם כל דבר שתזרוק עליהם – לכן חובה לקחת בחישוב השכרת יעוץ/פרילאנסרים שיסייעו לך בתכנון המעבר ולאחר מכן ביישומו.
- האם לספק הענן יש נציגות טכנית מקומית שנציגיה יכולים להגיע למשרדכם? טלפון/מייל זה טוב, אבל לפעמים פגישה פרונטלית יכולה לסגור קצוות רבים בפגישה אחת.
מכאן נעבור לשרידות: אצל ספק ענן אתה יכול לקבל שרידות גבוהה יותר ממה שאתה מקבל אצל ספק VM/VPS כלשהו. אפשר להשתמש בשרותים שונים כדי להרים VM מוכנים במקרה ויש עומסים פתאומיים (ולשרשר אותם מיידית ל-Load Balancer), והשרתים מתוחזקים בצורה כזו שגם אם VM נופל, הוא מיד קם על מכונה אחרת מיידית ללא צורך בהתערבות ידנית. ככלל, כל ספקי הענן נותנים לך תיעוד איך להקים את האפליקציה שלך/שרות שלך כ-Fault Tolerance.
אבל מה לעשות, ספקי ענן לפעמים נופלים ולפעמים הנפילה היא לכמה שעות טובות, ואם האתר/שרות שלך הוא מקור הרווח שלך, אז מדובר באיבוד הכנסה רציני.
לשם כך מומלץ לחשוב על אחד מהפתרונות הבאים:
- כל ספק ענן מכובד (במיוחד השלישיה) מציע את השרותים במספר אזורים שונים בעולם. מה שאתם יכולים לעשות הוא להקים את התשתית שלכם בתצורה המינימלית בעוד אזור (Region) עם סינכרון דו כיווני (או רב כיווני, בהתאם לתשתית שלכם) בין האזורים וכל מה שצריך הוא מכונת VM קטנה מאוד שתדגום את האזורים כל הזמן. היה ואזור עיקרי לא מגיב, ה-VM הקטן ישנה את ה-DNS ושאר פרמטרים כדי שלקוחותיכם יקבלו שרות מהאזור המשני שהקמתם. (האזורים מופרדים מבחינת מערכות כך שנפילה באזור 1 אינה משפיעה על אזור 2)
- ישנן מספר ספריות שונות (כולן בקוד פתוח) המאפשרות לך לעבוד דרכן ולהקים את השרותים שלך אצל יותר מספק ענן יחיד, כך שתוכל לקבל שרידות יוצאת מן הכלל. החסרונות בשיטה זו:
- אתה צריך לשלם על התעבורת סנכרון בין ספקי הענן
- ספריות אלו לא תמיד מעודכנות ולעומת זאת ספקי הענן משנים API במקרים רבים כך שהספריה לא כל כך תעזור.
- יש הרבה יותר עבודה לעשות בהקמה/הגדרות וגם תחזוקה.
לסיכום: ענן זה לא לכל אחד. מחפש VM/VPS זול בשביל האתר שלך? תציץ ל-Digital Ocean לדוגמא (והם מאוד יציבים, מנסיון). אם לעומת זאת יש לך אתר/שרות מאוד גדול, כדי לעבור על הנקודות והדברים שציינתי לעיל לפני שתחליט לעבור ולפני שתזרוק כספים על הפרויקט/אנשים/תכנון/יעוץ וכו'. אם האתר שלך בעל תעבורה רבה והוא מקור הרווח שלך, כדאי לחשוב ברצינות על שרידות תוך שימוש באזורים.
חג שמח 🙂
הערה קטנה: אני מחפש עבודת 50% משרה קבועה (תשלום כפרילאנס) בתחומי לינוקס/וירטואליזציה/סטורג' מבוסס תוכנה. אם אתם מכירים משהו, אשמח אם תיצרו עימי קשר.