על בחירת מחשב תעשייתי/מוקשח

לא מעט חברות וסטארטאפים בארץ ובעולם עובדים על פתרונות מחשוב המיועדים לעבוד באזורים מאתגרים, זה יכול להיות ברכב, בפס יצור, בשטחים פתוחים וחשופים לפגעי מזג האויר ועוד. במקרים כאלו – כל PC "רגיל" מיצרן מחשבים מוכר או בבניה עצמית לא ממש יתאים.

כאדם שנותן שרות יעוץ לדברים הללו, אני מקבל מדי פעם פניות בהם הפונה מבקש שאתן לו שם דגם כדי שהוא יוכל לקנות ולהתקין. הבעיה? זה לא עובד כך. יש כמה נקודות שחשוב לקחת בחשבון:

  • איוורור – רבים חושבים ש-PC עם קירור פאסיבי הוא פתרון מעולה שלא מצריך קירור. למען האמת, זו טעות נפוצה. קירור פאסיבי עם צלעות קירור פנימיים או חיצוניים יכול לקרר עד גבול מסוים, ואם לא יהיה איזה פתרון איוורור כלול – ה-PC פשוט יאיט את הביצועים עד לכיבוי עצמי.

ברכבים לדוגמא, כשהחלק יושב בסביבת המנוע, פתרון קירור רציני הוא חובה. קחו לדוגמא את הלוח של nVidia Drive PX2. רואים את 4 המעבדים? תנסו להפעיל את המערכת ללא איוורור ותראו את המערכת נכבית תוך שניות ספורות. במקרה של הלוח הזה, הפתרון קירור יחד עם הלוח נראה כך (התמונה עם לוח מהגירסה הקודמת):

  • סוג מעבד: במקרים של מחשבים תעשייתיים, את סוג המעבד יש לקבוע בהתאם לעבודה שאותו מחשב אמור לבצע. אין שום סיבה לרכוש i7 אם המחשב מבצע עבודה שמעבד עם ביצועים נמוכים יותר יוכל לעשות מבלי לפגוע בביצועים. בניגוד לדסקטופ, כאן בהחלט מומלץ גם לשקול מעבדים מבוססי ARM, מעבדי ATOM של אינטל, או EPYC Embedded של AMD.
  • חיבור ציוד עם USB: חיבור ציודים עם USB הוא בעייתי. בניגוד לחיבורים כמו VGA או DVI או Display Port שכוללים ברגים או מנגנון לנעילת החיבור, USB הוא לא החיבור הכי יציב, ולכן אם חייבים לחבר ציוד בעזרת USB, יש צורך לדאוג לפתרון בולם זעזועים מחוץ למחשב. ללא פתרון לזעזועים, המערכת תדווח בזמן עבודה על חיבור/ניתוק ציודים באופן תכוף.
  • אמצעי אחסון: לא מומלץ להשתמש בדיסקים מכניים. הדיסקים המכניים כוללים בתוכם בולם זעזועים, אבל אם הפתרון מצריך נסיעות בדרכים או עמידה בתנאים קיצוניים הכוללים תנועה, פתרון הבולם זעזועים הפנימי לא תמיד יפעל טוב (הבולם זעזועים מתאים למקרים של נפילה פיזית פתאומית אחת לזמן רב, לא כל מספר דקות). בעבר ההמלצה היתה להשתמש ב-SATADOM (שהוא בעצם Flash Disk שנכנס ישירות לתוך חיבור SATA ומצריך חיבור חשמל על לוח האם), אולם כיום מומלץ להשתמש ב-SSD בחיבור M.2 הכולל 2 ברגים לחיזוק החיבור. M.2 הרבה יותר אמין ועומד בכבוד גם בזעזועים על טרקטורים.
  • שימוש בכרטיסי PCIe: אין בעיה להכניס כרטיסי PCIe (יש מעט דגמים של מחשבים תעשייתיים המאפשרים הכנסת כרטיסי PCIe) בפתרונות הללו, אולם מומלץ אם אפשר – לחפש כרטיסי Mini PCIe עם אותה פונקציונאליות. כמו ב-M.2, הפתרון מוברג ומוחזק בצורה יותר טובה.
  • שימוש במאווררים: רוב המחשבים התעשייתיים הם מחשבים שקטים, ודרישת השקט מגיעה במקרים רבים מהלקוחות וכך יצרני אותם מחשבים עושים הכל על מנת שהמחשב יהיה שקט. יחד עם זאת, יש לעיתים צורך (בהתאם לתצורה) להחליף את המאווררים הכלולים במאווררים אחרים. הדבר האחרון שמומלץ הוא להשתמש במאווררים רגילים שעולים 30 שקל. יש צורך לבדוק את כמות ה-RPM וה-CFM ואז לרכוש את המאווררים המתאימים או לבקש מהיצרן מאווררים אחרים או המלצות על מאווררים אחרים. מאווררים שאינם תואמים עלולים לגרום לנזק למחשב.

לסיכום: מחשבים תעשייתיים אינם מחשבים זולים, ולא מומלץ לקפוץ על דגמים שהמליץ משווק כלשהו לרכוש ולהאמין להבטחות. ראיתי כבר מספר מקרים שבהם חברה רכשה מחשבים תעשייתיים אך יש בתוכם באגים ב-BIOS/UEFI, או שהבטיחו שהם יכולים לבצע מטלות מסויימות והם לא יכולים לבצע וכו' וכו'. חשוב לקחת יעוץ, לתת מידע מדויק והדגמה מה צריך לרוץ ואיך, שהיועץ ימדוד עומסים ורק לאחר קבלת כל הנתונים – שיתן המלצה על מחשב זה או אחר שמתאים לצרכיכם.

2 תגובות בנושא “על בחירת מחשב תעשייתי/מוקשח”

  1. מה עם פתרון זול ואמין כמו Raspberry Pi או לוחות ארדינו (arduino) מריצים לינוקס ,גודל מינימלי (הכול יחסי), מחיר אפס, צריכת חשמל מזערית, ביצועים סבירים, בשוק כבר כמה שנים טובות.

    אגב אם רוצים עמידה בטלטלות ברמה צבאית (ואטימות למים)  אפשר ליצוק את כול הלוח באפוקסי מסוג מתאים (למשל https://www.epoxies.com/).

    1. פתרונות כמו PI או Arduino מתאימים להטמעות קטנות כשאין "אתגר" סביבתי ללוח (לחות, זעזועים, וכו') וכשמדובר בפרויקטים קטנים מאוד

      בחברה שרוצה להכין פתרון ולמכור באלפי חתיכות, יקחו פתרון יותר רציני (מבוסס דברים כמו I.MX וחבריו) מחברה, עם תמיכה, וכנראה חוזה יצור לפי מפרט של אותה חברה, ושם ה-PI וחבריו לא ממש מתאימים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.