אחד הדברים שאני אוהב במחשבים לבצע, הוא לתת הוראות והגדרות למחשב תוך ידיעה שהדברים בעקרון (אלא אם יש תקלת חומרה/תוכנה) ירוצו כפי שהגדרתי. אם כתבתי סקריפט – הוא ירוץ בדיוק כמו שכתבתי, כולל שגיאות שעשיתי אם לא שמתי לב. ככה זה מחשב – מציית באופן עיוור.
עם עיתונות לעומת זאת, בלא מעט מקרים מה שאתה אומר, לא בדיוק מופיע, ולעיתים אתה יכול למצוא את עצמך במצב מביך כך שמה שמוצג הוא בדיוק ההיפך ממה שאמרת.
עיתון PCON, עיתון דיגיטלי שמפרסם כל מיני תחקירים ראיין אותי בעבר והכתבה יצאה פחות או יותר דברים שאמרתי, ואילו הפעם כשראיינו (מראיינת אחרת) אותי על נושא שיש לי בו אי אלו שנות נסיון והתמחות – הדברים יצאו הפוכים ממה שאמרתי ולמען האמת – אני מטיל ספק בידע המקצועי של אותה כתבת.
תחקיר מס' 1271 שיוצא היום למנויי PCON ("הוירטואליזציה פורצת ומתפשטת"), מכיל את הטקסט שבתמונה משמאל.
האם באמת חברות ישראליות שמרניות בתחום אימוץ וירטואליזציה? לא, ההיפך הגמור הוא נכון! ישראל היתה אחת המדינות הראשונות שאימצה בחדווה את תחום הוירטואליזציה וחברת VMWare מכרה בארץ כמות יפה ונכבדה של רשיונות ועד היום היא מוכרת כמות נאה לכל הדעות.
מיקרוסופט (שכמו תמיד נזכרה מאוחר להיכנס לתחום הוירטואליזציה) תפסה ותופסת חלקים נכבדים בשוק ה-Corporate עם מוצרי ה-Hyper-V. כאן בישראל, מיקרוסופט היא ה"דארלינג" של ה-Corporate מהקטנים ועד הצבא. כשמיקרוסופט מוציאה גירסת מוצרים חדשה, הגירסה תאומץ פה בישראל במקרים רבים מוקדם יותר בהשוואה ל-Corporates בחו"ל ופרילאנסרים ויועצים מומחים לענייני מיקרוסופט יכולים לספר לכם על כך בהרחבה. (מה לעשות, תחום מיקרוסופט אינו התחום שלי אך אני עוקב אחריו).
מבחינת אימוץ טכנולוגיות ענן, התמונה בישראל די שונה ממה שהולך אצל הדוד סם, באירופה ובבריטניה. מיקרוסופט, יאמר לזכותה, הצליחה לגרום לחברות רבות לנטוש את שרת המייל המקומי ולעבור לחשבונות מייל בענן. איך הם עשו זאת? בכך שהם "נגעו" בנקודות רגישות אצל המנהלים בדרכים הבכירים בכל מה שקשור לשרתים יציבים, זמינות מייל וגם הנחה משמעותית במחירי רשיונות אופיס, וכשמנמר"ים ואחרים שומעים את הדברים – הם מוכנים לעבור והם עוברים (לדאבונה של גוגל שעשתה עבודה די גרועה כאן בארץ, אבל זה עניין לפוסט אחר).
אבל מחוץ לאופיס 365 – אכן יש כאן בארץ שמרנות בכל הקשור לאימוץ שימוש בעננים ציבוריים. הדברים אינם נאמרים כסוג של ביקורת רעה, חס ושלום, אלא כמציאות. כמה בדיוק חברות ישראליות גדולות העבירו תשתית רצינית לאמזון, אז'ור או גוגל Cloud? קשה לי להאמין שתמצאו אחת.
מדוע? הסיבה מחולקת למספר נקודות:
- אף ספק ענן ציבורי עוד לא הקים "אזור" (Region) בישראל (ולמען האמת לא נראה לי שזה גם יקרה בקרוב – אנחנו פשוט קטנים מדי בשבילם) מה שאומר שהמיקום הכי קרוב גיאוגרפית לשרתים יהיה בבריטניה או באירופה (אמסטרדם, פרנקפורט) ובהתחשב ב-Latency הנודע לשמצה של הקווים מישראל לחו"ל, מדובר על תוספת LAG המוערכת בין 70-140 מילישניות. ספרו את זה למנמ"ר של Corporate ממוצע ותראו איך הוא מיד מבטל אפילו מחשבות על מעבר לענן ציבורי כזה.
- מחיר מטורף: אם ניקח Corporate ממוצע שיש בו כמה מאות VM וננסה איכשהו להעביר אותם כמו שהם לענן ציבורי, החשבונית הראשונה שתתקבל תגרום לצעקות היסטריות בחברה, ואת זה אני יכול להבטיח. שום ענן ציבורי אינו בנוי כעוד חברת Hosting שמוכרת לרוב שרתי VPS או משכירה שרתים. בשרותי ענן העניין הוא להשתמש בשרותים שאותו ספק ענן מציע – בין אם זה DNS, SQL, או עוד כמה מאות שרותים נוספים, וה-VM (או ה-Compute) הוא עוד אחד מהשירותים וכשמשתמשים בשרותים שהספק מציע, ואז אתה מגלה שבמקרים רבים אתה צריך VM יותר קטן או שאתה יכול לפזר בין כמה שרותי VM קטנים או שאתה יכול לוותר על חלק מה-VM, כך שבמציאות אי אפשר סתם כך להעביר כמה מאות VM ולמכור את השרתים הפיזיים שיש בחברה מבלי לשלם מחיר מאוד גבוה.
- פחדים ורגולציות: קשה מאוד לחברות לקבל שכל ה-DATA הקריטי (ובמקרים רבים כולל סודות מסחריים ותכנים שלא אמורים לצאת החוצה כמו מיילים, פרזנטציות, קוד וכו') יושב באיזה ענן ציבורי מעבר לים, כך שהם חוששים. בנוסף, מוסדות שונים אינם יכולים להוציא DATA מחוץ לישראל עקב הסכמים ואיסורים שונים, כך שמבחינתם כל עניין המעבר הוא No Go.
ישנה שמרנות ב-Corporate לאמץ טכנולוגיות שאינן בדיוק Mainstream. כך לדוגמא כמות החברות שאימצו את OpenStack בארץ אינה גדולה למרות שזו פלטפורמה שיכולה להיות "מתחרה" או משלימה עם פלטפורמת הוירטואליזציה שיש ב-Corporate. ל-OpenStack אין בעיה להציע שרות Compute לדוגמא משלו (KVM, XEN) אבל אין לו בעיה לעבוד עם VMWare או Hyper-V שנמצאים בחברה, הכל תלוי בתכנון ובמימוש שיעשה. אותו דבר בכל מה שקשור לרשתות התקשורת בחברה (עניין סופר רגיש ב-Corporate) – אפשר לשלב עם תשתית התקשורת ואפשר גם להתחיל לחשוב לעבור ל-NFV עם OpenStack. (ואם חברה צריכה הפניות או יעוץ בנושא – אפשר ליצור קשר. יש לא מעט גורמים שנותנים שרותי יעוץ, הטמעה, תכנון וכו').
ישראל, למי שאינו יודע – היא אחת המדינות שמייצאות המון טכנולוגיה בכל מה שקשור לשרתים, אחסון, תקשורת ואבטחת מידע. מישהו זוכר את חברת XIV? את Infinidat? בוירטואליזציה – קומרנט ויש עוד חברה שהולכת לעשות מהפכה לא קטנה בוירטואליזציה בענן (אם ארחיב ירביצו לי ) ויש עוד המון דוגמאות. דווקא ה-Corporates יכולים לעשות עיסקה לא רעה עם חברות סטארט-אפ (ה-Corporates יהיו טסטרים והמחיר יהיה זול ולאחר מכן הסטארט-אפ יקבל המלצות), אולם לצערי אני לא רואה בארץ שום גוף ש"משדך" בין סטארט-אפים כחול לבן לחברות ישראליות והכל נעשה על בסיס קשרים והכרויות. מה יעשה סטארט-אפ שאין לו ממש קשרים? שאלה טובה.
לסיכום: Corporates הם גופים שמרניים. תמיד היו, תמיד יהיו. אולם לפעמים כדאי לאותן חברות להיות טיפ-טיפ-טיפה פחות שמרנית ולהקציב תקציב זעיר לפיילוט לאיזו פלטפורמה או מוצר ששומעים עליו רבות. לא צריך מיד לאחר הפיילוט להפוך את תשתית ה-IT של החברה, אבל יכול בהחלט להיווצר מצב שבהמשך הדרך, אותו פיילוט יכול להיות פתרון במקום לשלם כמה מאות אלפי דולרים על חידוש רשיונות או על קניית טכנולוגיה יקרה מאוד, ולמי שלא מאמין – תזכרו את התחיל Linux כשהמתחרים הציעו פתרונות שהיו יקרים באלפי אחוזים – ומי כיום שולט בשוק היוניקס.
בפעם הבאה תסגור איתם שהם מעבירים לך עותק להגהה ואישור לפני.
הנקודות שמנית הן בדיוק הסיבה שמייקרוספט מוציאה את ה Azure Stack. כל הטכנולוגיה בתשתית הארגונית עם מידע שנשמר בפנים.
במיוחד עם יציאת nano server שמקטין משמעותית את גודל כל vm מה שגורר חסכון במשאבים ונפח,, קלות פריסה וניהול, אני חושב שהפחדים ירדו במידה כזו שיותר ארגונים יעזו.
עכשיו רק צריך להכניס להם לראש עד כמה containers באמת יכולים לסייע ויש לנו עבודה לעוד חמישים שנה